En historie å ta vare på

Kunst & historie

Gjennom generasjoner har vi vært opptatt av å ta vare på stedets kultur og historie. Vi er stolte av, gjennom bruk og hotelldrift, å kunne bevare Røisheim som kulturminne for fremtiden. Vi ønsker at flest mulig får oppleve  Røisheim, Jotunheimen og Bøverdalen som inspirasjonskilde og den spennende historien som ligger bak.

Røisheim har en spennende historie og vi forteller deg gjerne mer om den. Vi anbefaler deg boken om fjellpioneren Ole Halvorssen Røisheim, de første fjellturistene og om livet i Bøverdalen. Den kan bestilles på post@roisheim.no eller kjøpes i resepsjonen på Røisheim.

Historien om Røisheim

For over hundre år siden, på vei over Sognefjellet, var det vanlig at både turister, embetsmenn og handelsreisende stoppet på Røisheim i Bøverdalen for å hvile. Røisheim var skysstasjon fra 1858 og bidro til søvn og hvile for både reisende, kusker og hester. Skysstasjonens funksjon gikk gradvis over til et hvilested for fjellturister og reisende – enten de dro mellom øst og vest eller besteg en av de mange toppene i Jotunheimen. Bygningene og tunet ble fredet i 1923.

Galdhøpiggen ble besteget fra Røisheim for første gang i 1850. Røisheim ble snart en base for klatresporten i Jotunheimen. Ole Halvorssen Røisheim, som eide og drev stedet på den tiden, var en av Jotunheimens mest kjente fjellførere. Han førte turister til Galdhøpiggen, over til Gjende og opp på de mange 2000 meter-toppene i området.

Den legendariske britiske tindebestigeren William Cecil Slingsby, første mann som besteg Store Skagadølstind, ankom Røisheim i 1874 og vendte tilbake mange ganger siden. I sin kjente bok «Norway, the northern playground» skriver han at Røisheim alltid vil være utgangpunkt for bestigning av Galdhøpiggen – Nord-Europas høyeste topp.

HISTORISK inspirasjonskilde til kunst og kultur

Mange kunstnere er opp igjennom tidene blitt fascinert av Røisheim. Noen av våre største malere, diktere og komponister; Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Vinje, Garborg og ikke minst Gerhard Munthe fant veien til Røisheim og forelsket seg i den pittoreske gården og de storslåtte omgivelsene. Gerhard Munthe fikk et helt spesielt forhold til Røisheim og malte mange bilder derfra. Han var jevnlig gjest fra 1904 til 1928. Flere av hans bilder henger i dag i spisesalen på Røisheim. Finn selv inspirasjon blant kunsten på veggene i hovedhuset, i Galleriet i Stabburet eller i biblioteket i andre etasje.

utstillinger i galleriet på røisheim

Den dag i dag er Røisheim fortsatt et sted for kunstnere og kunstinteresserte. I samarbeid med Galleri Zink har det hver sommer de siste årene blitt holdt sommerutstilling i Galleriet som befinner seg i det fredede Stabburet på Røisheim. Eksempler på utstillinger er H.M. Dronning Sonjas keramikk og grafiske arbeider, samt Johan Mæhlum og Anne Kristine Thorsby sine keramikkskulpturer og malerier.

BILDEGALLERI

Se noen utvalgte bilder fra Røisheim sin historie

Se flere bilder