Historie
696
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-696,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Historie

Kulturhistorisk opphold i særpregede omgivelser

Kulturhistorisk opphold i særpregede omgivelser. Et opphold på Røisheim er en reise i historien, med dagens krav til komfort.

For over hundre år siden, på vei over Sognefjellet, var det vanlig at både turister, embetsmenn og handelsreisende stoppet på Røisheim i Bøverdalen for å hvile. Røisheim var skysstasjon fra 1858 og bidro til søvn og hvile for både reisende, kusker og hester. Skysstasjonens funksjon gikk gradvis over til et hvilested for fjellturister og reisende – enten de dro mellom øst og vest eller besteg en av de mange toppene i Jotunheimen. Bygningene og tunet ble fredet i 1923.

 

Galdhøpiggen ble besteget fra Røisheim for første gang i 1850. Røisheim ble snart en base for klatresporten i Jotunheimen. Ole Halvorssen Røisheim som eide og drev stedet på den tiden, var en av Jotunheimens mest kjente fjellførere. Han førte turister til Galdhøpiggen, over til Gjende og opp på de mange 2000 meter-toppene i området.

 

Den legendariske britiske tindebestigeren William Cecil Slingsby, første mann som besteg Store Skagadølstind, ankom Røisheim i 1874 og vendte tilbake mange ganger siden. I sin kjente bok «Norway, the northern playground» skriver han at Røisheim alltid vil være utgangpunkt for bestigning av Galdhøpiggen – Nord-Europas høyeste topp.

 

Mange kunstnere er opp igjennom tidene blitt fascinert av Røisheim. Noen av våre største malere, diktere og komponister; Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Vinje, Garborg og ikke minst Gerhard Munthe fant veien til Røisheim og forelsket seg i den pittoreske gården og de storslåtte omgivelsene. Gerhard Munthe fikk et helt spesielt forhold til Røisheim og malte mange bilder derfra. Han var jevnlig gjest fra 1904 til 1928. Flere av hans bilder henger i dag i spisesalen på Røisheim.

Røisheim har en spennende historie og vi forteller deg gjerne mer om den. Vi anbefaler deg boka om fjellpioneren Ole Halvorssen Røisheim, de første fjellturistene og om livet i Bøverdalen. Den kan bestilles på post@roisheim.no eller kjøpes i resepsjonen på Røisheim.