Røisheim hotel | Opplev kunst og kultur i storslotte omgivelser
1205
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1205,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Opplev kunst og kultur i storslotte omgivelser

Kulturarv og en levende kulturformidler

Røisheim hotell forvalter et stort ansvar for vår kulturarv. Det omfatter vår rolle som gammel skysstasjon og utgangspunkt for fjellturismen i Jotunheimen. Vi forvalter kulturhistorien både gjennom bygningsmassen, interiøret og historiene som ligger bak. Det skaper en helt spesiell atmosfære og ramme rundt driften av et fjellhotell. Mange kunstnere har fått inspirasjon på Røisheim. Vi er spesielt stolte av vår Gerhard Munthe samling som er utstilt på hotellet og nå inspirerer oss.

Samtidig er vi opptatt av at dagens gjester skal ha en opplevelse i tråd med nåtidens forventning til standard og komfort.

Gården Røysheim har røtter tilbake til vikingtiden. Opprinnelig lå tunet på den andre siden av elven, men ble flyttet på 1700 tallet – blant annet på grunn av rasfaren. Gården er nevnt i skriftlige dokument fra før Svartedauen, men lå trolig øde noen generasjoner etter at pesten herjet landet.  Røisheim har vært skysstasjon siden 1858. Det er i alt 14 fredede bygninger på Røisheim – mange er fra 1700 tallet. Mange av våre suiter og spesielle hotellrom er i de fredede stuene, noe som gir en helt spesiell stemning. De siste årene har vi investert mye for å sikre denne kulturarven for fremtiden.

Fjellturisme

Røisheim var en viktig brikke i utviklingen av fjellturisme og en kjent base for tindebestigning. Ola H. Røisheim var en av de første kjente fjellførere og ledsaget spesielt engelskmenn til toppene i Jotunheimen.

Tindebestigeren William Cecil Slingsby var fast gjest på Røisheim. Han var den første som besteg Store Skagadølstind (1876) og kjent for sine vakre beskrivelser av de norske fjell – for eks. i hans bok «The Northern Playground.»

Brevvekslingen mellom Slingsby og Ola Røisheim er en av kulturskattene vi forvalter på Røisheim. Den viser et nært vennskap og stor gjensidig respekt.

Kunstnere fant inspirasjon på Røisheim

Mange kunstnere har opp igjennom tidene blitt fascinert av Røisheim

Noen av våre største malere, diktere og komponister; Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Vinje, Garborg og ikke minst Gerhard Munthe fant veien til Røisheim og forelsket seg i den pittoreske gården og de storslåtte omgivelsene.

 

Røisheim maleren fremfor noen var Gerhard Munthe. Han tilbrakte over 20 somre på Røisheim , første gang i 1904 og siste sommer i 1928 – året før han døde. Mange av hans vakreste bilder er malt fra Røisheim. Vi har over de siste 10 årene kjøpt tilbake flere av hans bilder med motiver fra området. Bildene er vist i Spisesalen til glede for våre gjester.

Vi ønsker å tilby våre gjester et bredt kulturtilbud. Vi har et godt bibliotek med fjellliteratur og norske klassikere. Kulturarven er også eksponert både på våre soverom og andre allrom gjennom historiske bruksgjenstander som er i gårdens eie.

Hvert år har vi kunstutstilling i stabburet

Røisheim har en unik historie og er en viktig del av vår kulturarv. Vi ønsker våre gjester velkommen til å ta del i det.

Et av stabburene på Røisheim ble i 2016 restaurert og har siden 2017 fungert som galleri. I år presenterer vi malerier av Olav Magne Aurmo til Olav Aukrusts dikt Aksión på Tande.

Olav Aukrust (21.01.1883-03.11.1929) var lyriker og bosatt i Lom. Han benyttet gjerne lokalområdet som inspirasjon for de romantiske diktene sine.

Gården som Aukrust ble født og bodde på hele livet, Nordgard Aukrust, er åpen for publikum i turistsesongen. Der drives en stor urtehage og du kan kjøpe krydder fra gården ved et besøk der. Gården kan sees fra tunet på Røisheim.

Til neste år (2021) har vi den store ære og gleden over å kunne fortelle at H.M. Dronning Sonjas keramiske verker skal pryde vårt galleri og uteområde.

Vi starter sesongen

Vi planlegger åpning som vanlig den første helgen i mai, på tross av usikkerheten med Korona situasjonen.
Det blir mulighet for overnatting fra 30.4.2021.

 

Vi hadde ingen smitte tilfeller på Røisheim i fjor.
Alle gjesterommene og store deler av hotellet står nedfrosset hele vinteren.
En fordel for å bevare tømmeret, men er også et godt bidrag til smittevern både for virus og bakterier.
Vi drillet rutiner for ekstra vask og hygiene i 2020 og vil videreføre det i 2021.

Sommerutstillingene

Vi har de siste 3 årene hatt sommerutstilling på Stabburet. Stabburet ble restaurert i 2016 og er nå et lite intimt galleri. I 2019 var kunstnerne Runi Langum og Kjell Bendiksen utstillere.

Gjennom vårt gode forhold til Galleri Zink på Lillehammer kan vi invitere til salgsutstilling hvert år med ulike kunstnere.

 

I 2018 viste bilder av følgende kunstnere:
Sverre Koren Bjertnæs, Bjarne Melgaard, Jørgen Platou Willumsen, Anne Kristine Thorsby, Rolf Nerli, Kristian Finborud og Hilde Aagaard.