Opplev kunst og kultur i storslotte omgivelser
1205
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1205,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Opplev kunst og kultur i storslotte omgivelser

Kulturarv og en levende kulturformidler

Røisheim hotell forvalter et stort ansvar for vår kulturarv. Det omfatter vår rolle som gammel skysstasjon og utgangspunkt for fjellturismen i Jotunheimen. Vi forvalter kulturhistorien både gjennom bygningsmassen, interiøret og historiene som ligger bak. Det skaper en helt spesiell atmosfære og ramme rundt driften av et fjellhotell. Mange kunstnere har fått inspirasjon på Røisheim. Vi er spesielt stolte av vår Gerhard Munthe samling som er utstilt på hotellet og nå inspirerer oss.

Samtidig er vi opptatt av at dagens gjester skal ha en opplevelse i tråd med nåtidens forventning til standard og komfort.

Gården Røysheim har røtter tilbake til vikingtiden. Opprinnelig lå tunet på den andre siden av elven, men ble flyttet på 1700 tallet – blant annet på grunn av rasfaren. Gården er nevnt i skriftlige dokument fra før Svartedauen, men lå trolig øde noen generasjoner etter at pesten herjet landet.  Røisheim har vært skysstasjon siden 1858. Det er i alt 14 fredede bygninger på Røisheim – mange er fra 1700 tallet. Mange av våre suiter og spesielle hotellrom er i de fredede stuene, noe som gir en helt spesiell stemning. De siste årene har vi investert mye for å sikre denne kulturarven for fremtiden.

Fjellturisme

Røisheim var en viktig brikke i utviklingen av fjellturisme og en kjent base for tindebestigning. Ola H. Røisheim var en av de første kjente fjellførere og ledsaget spesielt engelskmenn til toppene i Jotunheimen.

Tindebestigeren William Cecil Slingsby var fast gjest på Røisheim. Han var den første som besteg Store Skagadølstind (1876) og kjent for sine vakre beskrivelser av de norske fjell – for eks. i hans bok «The Northern Playground.»

Brevvekslingen mellom Slingsby og Ola Røisheim er en av kulturskattene vi forvalter på Røisheim. Den viser et nært vennskap og stor gjensidig respekt.

Kunstnere fant inspirasjon på Røisheim

Mange kunstnere har opp igjennom tidene blitt fascinert av Røisheim

Noen av våre største malere, diktere og komponister; Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Vinje, Garborg og ikke minst Gerhard Munthe fant veien til Røisheim og forelsket seg i den pittoreske gården og de storslåtte omgivelsene.

 

Røisheim maleren fremfor noen var Gerhard Munthe. Han tilbrakte over 20 somre på Røisheim , første gang i 1904 og siste sommer i 1928 – året før han døde. Mange av hans vakreste bilder er malt fra Røisheim. Vi har over de siste 10 årene kjøpt tilbake flere av hans bilder med motiver fra området. Bildene er vist i Spisesalen til glede for våre gjester.

Vi ønsker å tilby våre gjester et bredt kulturtilbud. Vi har et godt bibliotek med fjellliteratur og norske klassikere. Kulturarven er også eksponert både på våre soverom og andre allrom gjennom historiske bruksgjenstander som er i gårdens eie.

Hvert år har vi kunstutstilling i stabburet.

Røisheim har en unik historie og er en viktig del av vår kulturarv. Vi ønsker våre gjester velkommen til å ta del i det.

I 2014 ble Smia gjenreist i ytterkant av tunet. Den stod tidligere nærmere Bøvra og var i ferd med å skades av snø fra brøyting. Smia er intakt med belg og grue. Et stykke kulturhistorie.

 

I 2017 ble Stabburet restaurert og fikk et mer solid selvbærende gulv over det gamle. Det er nå galleri og vi har hatt sommerutstillinger i samarbeid med Galleri Zink til glede for våre gjester. Vi er spesielt stolte over at H.M.Dronning Sonja hadde utstilling av sine arbeider hos oss sommeren 2021.

Tidligere utstillinger på Røisheim:

  • 2017 Marit Stang
  • 2018 Sverre Bjertnæs, Bjarne Melgaard, Jørgen Platoou Willumsen, Anne Kristine Thorsby, Hilde Aagaard, Rolf Nerli, Kristian Finborud
  • 2019 Runi Langum og Kjell Bendiksen
  • 2020 Bilder i eget eie av Aurmo – illustrasjoner til Olav

Vi starter sesongen

Vi åpner for sesongen den 28. april 2023
Det er kaldt om natten så for de som vil gå på toppturer på ski er det glimrende forhold.

Sommerutstillingene

Vi har de siste 4 årene hatt sommerutstilling på Stabburet. Stabburet ble restaurert i 2016 og er nå et lite intimt galleri. I 2019 var kunstnerne Runi Langum og Kjell Bendiksen utstillere.

Gjennom vårt gode forhold til Galleri Zink på Lillehammer kan vi invitere til salgsutstilling hvert år med ulike kunstnere. Årets utstilling åpner 18. juni.

 

I 2018 viste bilder av følgende kunstnere:
Sverre Koren Bjertnæs, Bjarne Melgaard, Jørgen Platou Willumsen, Anne Kristine Thorsby, Rolf Nerli, Kristian Finborud og Hilde Aagaard.