Utstilling av Dronning Sonja
1148
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1148,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Utstilling av Dronning Sonja

Røisheim Hotell er stolte over at
H.M. Dronning Sonja stiller ut sine keramiske arbeider hos oss i sommer.

Utstillingen åpner 13. mai

Utstillingen, som ble åpnet 13. mai omfatter grafikk og keramiske arbeider og varer frem til 1. september.

Et av stabburene på Røisheim ble i 2016 restaurert og har siden 2017 fungert som galleri. Vi er stolte over at H.M. Dronning Sonja har takket ja til å stille ut sine keramiske arbeider her hos oss i sommer.

Dette blir en spennende utstilling der både stabburs-galleriet og uterommet vil tas i bruk. Vi ser frem til å kunne presentere H.M. Dronningens spennende arbeider og er stolte over at Røisheim har fått muligheten til å ta denne utfordringen. Flere av arbeidene er helt nye og ikke tidligere vist.

Kulturarv og en levende kulturformidler

Røisheim forvalter et stort ansvar for vår kulturarv. Dette ansvaret omfatter både forvaltning av en betydelig kunstsamling, skånsomt vedlikehold og ivaretakelse av bygningsmassen kombinert, med den tradisjonsrike driften av et fjellhotell.

Samtidig er vi opptatt av at dagens gjester skal ha en opplevelse i tråd med nåtidens forventning til standard og komfort.

Gården Røysheim har røtter tilbake til vikingtiden. Opprinnelig lå tunet på den andre siden av elven, men ble flyttet på 1700 tallet – blant annet på grunn av rasfaren. Gården er nevnt i skriftlige dokumet fra før Svartedauen, men lå trolig øde noen generasjoner etter at pesten herjet landet.  Røisheim har vært skysstasjon siden 1858. Det er i alt 14 fredede bygninger på Røisheim – mange er fra 1700 tallet. Mange av våre suiter og spesielle hotellrom er i de fredede stuene, noe som gir en helt spesiell stemning. De siste årene har vi investert mye for å sikre denne kulturarven for fremtiden.

Fjellturisme

Røisheim var en viktig brikke i utviklingen av fjellturisme og en kjent base for tindebestigning. Ola H. Røisheim var en av de første kjente fjellførere og ledsaget spesielt engelskmenn til toppene i Jotunheimen.

Tindebestigeren William Cecil Slingsby var fast gjest på Røisheim. Han var den første som besteg Store Skagadølstind (1876) og kjent for sine vakre beskrivelser av de norske fjell – for eks. i hans bok «The Northern Playground.»

Brevvekslingen mellom Slingsby og Ola Røisheim er en av kulturskattene vi forvalter på Røisheim. Den viser et nært vennskap og stor gjensidig respekt.

Kunstnere fant inspirasjon på Røisheim

Mange kunstnere har opp igjennom tidene blitt fascinert av Røisheim

Noen av våre største malere, diktere og komponister; Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Vinje, Garborg og ikke minst Gerhard Munthe fant veien til Røisheim og forelsket seg i den pittoreske gården og de storslåtte omgivelsene.

 

Røisheim maleren fremfor noen var Gerhard Munthe. Han tilbrakte over 20 somre på Røisheim , første gang i 1904 og siste sommer i 1928 – året før han døde. Mange av hans vakreste bilder er malt fra Røisheim. Vi har over de siste 10 årene kjøpt tilbake flere av hans bilder med motiver fra området. Bildene er vist i Spisesalen til glede for våre gjester.

Vi ønsker å tilby våre gjester et bredt kulturtilbud. Vi har et godt bibliotek med fjellliteratur og norske klassikere. Kulturarven er også eksponert både på våre soverom og andre allrom gjennom historiske bruksgjenstander som er i gårdens eie.

Sommerutstillingene

Vi har de siste 3 årene hatt sommerutstilling på Stabburet. Stabburet ble restaurert i 2016 og er nå et lite intimt galleri. I 2019 var kunstnerne Runi Langum og Kjell Bendiksen utstillere.

Gjennom vårt gode forhold til Galleri Zink (http://www.gallerizink.no/) på Lillehammer kan vi invitere til salgsutstilling hvert år med ulike kunstnere.
I 2018 viste bilder av følgende kunstnere:
Sverre Koren Bjertnæs, Bjarne Melgaard, Jørgen Platou Willumsen, Anne Kristine Thorsby, Rolf Nerli, Kristian Finborud og Hilde Aagaard.